Sika Tack Panel Sistemleri :

Su Perdeli ve Havalandırmalı Cephe Kaplama Sistemlerinin Yapıştırılarak Monte Edilmesi

  • Görüntü kalitesini olumsuz etkileyen montaj elemanlarına ihtiyaç duymadan uygulama imkânı
  • Su perdeli / Havalandırmalı cephenin görsel cazibesini belirgin ölçüde artırır
  • Dayanıklı, sorunsuz montaj imkanı
  • Kanıtlanmış elastik yapıştırma teknolojisi

 

Sika Tack Panel Taşıyıcı Yapıştırma Sistemleri

Su Perdeli  / Havalandırma Cephe Kaplama Prensipleri

Tüm yapı bileşenleri ( bariyer, bağlantılar ve dolgular ) dış duvarlara korumalı hale getirmeye çalışsa bile bina cephelerinden suyun etkisi tamamen yok edilmez. Yağmur tipik bina cephesinin bağlantısı ve aralıklarından, rüzgâr hareketleri ya da içdış basınç farklılıkları yolu ile girebilir.

Su perdeli / havalandırma kaplama, bu potansiyel problemlerin üstesinden. Basınç eşitleme prensibinden yararlanarak gelir. Su perdeli / havalandırmalı bir cephe kaplaması tarafından sunulan basınç eşitleme prensibi, yağmurun bina cephesini etkileme imkânını engelleyerek binanın cephe bileşenlerinin performansından maksimum fayda alınmasını sağlar.

Su Perdeli / Havalandırmalı Kaplamanın Yararları

1940’lı yıllarda uygulanmaya başlanan su perdeli / havalandırma cephe kaplaması 1970’li yıllarda Kanada ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılmaya başladı. Şu ana mevcut olan gelişen teknolojinin sağladığı avantajların da kullanılması ile gelişen denenmiş ve test edilmiş bir kaplama sistemidir.

Yenilenmiş şekliyle zamanımızda uygulanan su perdeli / havalandırmalı cephe kaplama sisteminin hem yeni binalarda, hem yenilemelerde sağladığı avantajları genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

  • Farklı yüzey seçenekleri ile bina cephesinde estetik gelişim
  • Buhar geçirgenliğinin muhafaza edilerek yapının olumsuz hava koşullarından korunması
  • Daha iyi ısı yalıtım performansı
  • Uygun maliyet
  • Su ve nemden gelebilecek olumsuz etkilerden korunan yapı tasarım ve uygulaması

 

Su perdeli / Havalandırmalı Kaplama Sisteminin Yapısı

Basınç eşitleme prensibi düşünülerek oluşturulan sistemin bileşenleri aşağıdaki elemanlardan oluşur:

  • Yağmurun yönünü değiştiren ve suyu kanalize eden
  • Taşıyıcı raylı sistem ile rüzgâr yüklerini binaya aktaran
  • Binaya tamamlanmış görünüm sunan dış kaplama
  • Isı ve ses izolasyonu sağlayan
  • Sızan suyun binaya temas etmeden tahliyesini sağlayan iç boşluk
  • Rüzgâr yüklerini taşıyan raylı sistemin ve kaplamanın yüklerinin aktarıldığı, dış ortam ile hava sirkülâsyonunun kesildiği binanın dış duvarı

 

Cephe kaplama malzemelerinin taşıyıcı raylı sisteme montajı için birçok farklı yöntem vardır. Sika Tack Panel Sistemi tasarımcıya, görünmesi istenmeyen montaj elemanlarının gizlemek için uğraşmaya gerek kalmadan uygulama imkânı sağlayarak tasarım özgürlüğü verir.

Birçok farklı cephe kaplama elemanının taşıyıcı sisteme kalıcı – elastik yapıştırılarak montajına imkân sağlayan Sika Tack Panel Yapıştırıcı Sistemi, yapıştırdığı elemanların ömrü boyunca hava şartlarından farklı çalışmalarından etkilenmeden görevini yerine getirir.
Sika Tack Panel Taşıyıcı Yapıştırma Sistemleri

Profesyonelce hazırlanmış, bir o kadarda basit olan Sika Tack Panel Yapıştırıcı Sistemi diğer mekanik montaj sistemleri ile karşılaştırıldığında tasarımcıya ve imalatı yapana birçok avantaj sağlar.

Sika Tack Panel Sistemi aşağıdaki ürünler ile kullanılabilir.

  • Kompozit Ürünleri
  • Seramik Ürünleri
  • Kompakt Laminat Ürünleri
  • Çimento bazlı ürünler

 

Sistemi Oluşturan Ürünler

  • Sika Cleaner 205 (Temizleyici)
  • Tüm yapıştırma yüzeyleri için (taşıyıcı kons. ve panel) yüzey temizleyici ve hazırlayıcıdır.
  • Sika Tack Panel Primer (Astar)

Yapıştırılacak tüm düz ve pürüzlü yüzeylerin korozyona ve UV’ye karşı korunarak yapışmaya uygun hale getirilmesi için geliştirilmiş epoksi poliüretan yüzey kaplamasıdır.

  • Sika Tack Panel Fixing Tape (Çift Taraflı Bant)

3mm kalınlığında, siyah polietilen, iki tarafıda yapışma özelliğine sahip bant. Sika Tack Panel Yapıştırıcı ile yapıştırılan panellerin yapıştırıcının kürlenmesi süresince yerinde durmak için kullanılır. Yapıştırıcının yapıştırılan elemanların, hava koşullarında farklı hareketlerinden dolayı meydana gelebilecek yükleri karşılayabilecek kalınlıkta kalmasını sağlar ( mesafe dengeleyici özelliğinden dolayı ) Yapıştırıcı dış etkenlerden ( UV ……. gibi )

  • Sika Tack Panel Yapıştırıcı

Yüksek dinamik yüklere çok geniş ısı aralığında dayanılabilen tek bileşenli poliüretan yapıştırıcı, 600ml  sosis ambalajda kullanıma hazır sunulmaktadır. Kürlendikten sonra ömrü boyunca elastik kalarak yapıştırdığı yüzeylerin değişik ısılar karşısındaki tepkileri sonucu oluşan yükleri absorbe eder. Üzerine gelen yüklerin taşıyıcıya dağıtılmasını sağlar, ısı transferini keserek izolasyona yardımcı olur.

Ürün Performans Testleri

Elastik Yapıştırma Teknolojisi

 Mekanik yöntem ile sabitlenmiş elemanların. Uygulanan stres sonucunda yük dağılımı bağlantı noktasında yoğunlaşmaktadır. Aşırı zorlanma neticesinde noktasal bağlantı elemanında bozulmalara ve deformasyonlara sebep olmaktadır. Benzer stres uygulamalarında yük dağılımı tüm yapıştırma / birleştirme yüzeylerine eşit olarak dağıtılarak ideal sabitleme performansı elde edilmektedir. Bu nedenle yüzeylerde bozulmalar veya deformasyonların olması engellenmektedir.

Rüzgâr ve Statik Yükleme Testi

Taşıma gücü ve yük dağıtımını da içeren sistem özellikleri, bağımsız denetleme otoriteleri tarafından ( Oxford Brookos Üniversitesi ) açıkça ortaya konulmuştur.

Sika Tack Panel Yapıştırıcı Sistemi’nin performansı, rüzgâr yükleri ve yüklemelerde test prosedürlerinin beş katına kadar çıkarak başarıyla sonuçlanmıştır. ( Taylor Woodrow Deneme Testleri )

Sika Tack Panel Yapıştırıcı Sistemi BBA sertifikalıdır (NO: 05/4218 ) ve kompozit levhalar, seramikler, kompakt laminant levhalar ve çimento bazlı levhaların, su perdeli / havalandırmalı cephe sistemlerinde apıştırılmada kullanılması uygun bulunmuştur.

Dış Ortam Şartlarına Dayanım Testi

Hollanda’da ‘’ Bouwcentrum Technology Limited’’ tarafından Eylül Ayında yapılan çalışmalarda Sika Tack Panel Yapıştırıcı Sistemi ile yapıştırılmış paneller üzerinde, onaylı hızlandırılmış test yöntemi denendi.  Gün süren testlerden sonra, önceki ve sonraki durumlar karşılaştırıldığında ( testler yaklaşık 40 yıllık yaşlandırmaya karşılık gelmektedir.) Yapıştırma performansında kayda değer hiçbir kayıt tesbit edilmedi.

 Yangın Dayanım Testi

Su perdeli / havalandırmalı cephe kaplama sistemleri yangın dayanımını arttırarak, yangının yayılmasını önlemede etkilidir. Sika Tack Panel Yapıştırıcı Sistemi ile yapılan cephe kaplamaları test edilmiş ve ‘’0’’ Class ile ödüllendirilmiştir.

 Kalite Standardı

Sika Tack Panel Yapıştırıcı Sistemi ISO 9001 / EN 29001 kapsamında sürekli incelenmekte ve kontrol edilmektedir. Farklı kaplama malzemeleri üzerinde yapıştırma testleri istek üzerine yapılabilmektedir.